Durumbröd

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Ni håller väl med om att hembakat, nybakat bröd är något av det bästa som finns? Det finns liksom inte så mycket som slår det.

Jag älskar bröd av alla slag, men väljer gärna ett surdegsbröd med mycket färg, riktigt hård skorpa och ett mjukt, fluffigt inkråm med stora luftbubblor. Och endast smör på. DET är seriöst något av det godaste jag vet!

Det här brödet jag bakade till frukost igår morse kommer från Martin Johanssons bok ”Enklare bröd” och är verkligen otroligt lättbakat. Gör degen på kvällen före du går och sova och baka ut, låt jäsa lite till samt grädda på morgonen när du vaknat.
Det är alltså bara att blanda ihop allt på kvällen vilket inte tar längre än några minuter och efter ca 8 timmar när du vaknar kommer du märka att degen är väldigt aktiv, har en massa små bubblor och luktar sådär surt och underbart.

Ett bröd som inte tar lång tid att göra förutom jäsningen men då sover du ju så det är inget problem!
Råder er att testa för det blir så himla gott.

Durumbröd:

3 g jäst
300 g kallt vatten
90 g durumvetemjöl
300 g vetemjöl special
6 g salt

På kvällen:
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8 – 10 timmar.

På morgonen:
Sätt ugnen på 250°c med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Strö sedan rikligt med durumvetemjöl på en bakhandduk och skrapa försiktigt degen ur bunken. Dra ut den till en kvadrat och vik ner övre långsidan mot mitten och vik sedan upp nedre långsidan så att skarven hamnar på mitten. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik handduken löst över brödet och låt jäsa ungefär 40 min.

Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller en bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 min öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet stått inne 30 – 35 min. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

//Matilda

Kategorier: Matildas KafferepTags:

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.