Fikon- och solrosfrallor

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Ja, nu har jag verkligen kommit in i någon ”brödperiod”. Känner för att testa en massa olika bröd och baka varenda en dag. Men det är kul med bröd! Dom kan vara i så många olika former, med olika mjölsorter, olika smaksättningar och olika snitt. Bara att använda sin fantasi och vad man kanske hittar i skafferiet.

Igår morse bakade jag ut dessa frallor med solrosfrön och torkade fikon, vilka var gjorda på samma deg som detta durumbröd jag bakade för några dagar sen. Lika enkelt, bara att blanda ihop degen på kvällen och låta den jäsa under natten. Perfekt frukostbröd!

Fikon- och solrosfrallor:
ca 10 st

3 g jäst
300 g kallt vatten
90 g durumvetemjöl
300 g vetemjöl special
6 g salt
50 g solrosfrön
100 g torkade fikon, klippa i små bitar

På kvällen:
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl, salt, solrosfrön och fikon. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8 – 10 timmar.

På morgonen:
Sätt ugnen på 250°c med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Strö sedan rikligt med vetemjöl på en bakhandduk och skrapa försiktigt degen ur bunken. Dra ut den till en kvadrat och vik över både långsidan mot mitten och nedre långsidan ovanpå. Dra ut degen lite så du får som en lite tjockare baguett. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik handduken löst över brödet och låt jäsa ungefär 40 min.

Dela degen i 10 frallor och lägg på en bit bakplåtspapper. Vänd antingen frallorna så skarven hamnar uppåt eller låt skarven fortsättningsvis vara nedåt och istället snitta frallorna (eller så gör du ingendera och låter dom vara helt släta, det är upp till dig!). Låt pappret med frallorna glida in på den heta plåten via en skärbräda eller en bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Låt frallorna gräddas ca 20 min. Ta ut och låt svalna på galler.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.