Skållad råg

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Oj, minsann, redan tredje brödet den här veckan! Det går liksom inte att sluta baka bröd när man väl börjat..

Det här gången blev det ett skållad råg, även det från Martin Johanssons bok ”Enklare bröd”, en väldigt bra bok som jag rekommenderar för er som älskar bröd!

Dom två första bröden gjorde jag på det enkla sättet att bara blanda ihop degen kvällen före, låta jäsa över natten och grädda på morgonen, men det här brödet gjordes på ett lite annat sätt. Nämligen vila/vika-metoden som också det är enkelt, men som tar lite längre tid bara. Den skållade rågen blandas ihop kvällen före och får stå över natten och själva degen görs morgonen därefter. Allt som allt tar jäsningen ca 4 h, men slutresultatet blir ett otroligt gott bröd.

Skållad råg:

150 g kokhett vatten
60 g rågmjöl
———————-
skållningen från gårdagen
10 g jäst
200 g kallt vatten
300 g vetemjöl special
ca 6 g salt

På kvällen:
Gör skållningen. Häll det heta vattnet över mjölet och rör tills det blandats ordentligt. Täck med ett lock och låt det stå i rumstemperatur i 8 – 10 timmar.

På morgonen:
Blanda degen. Blanda jäst och vatten med skållningen, tillsätt därefter mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt. Låt degen vila 30 min.

Vila och vika:
Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ur degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in den mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 ggr med 30 min mellanrum. När du sträckt degen för tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme.

Mjöla en bakhandduk rikligt med både vete- och rågmjöl och skrapa ut degen på bakhandduken. Dra ut degen till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme.
Sätt ugnen på på 250°c i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.

Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in i ugnen på den heta plåten via en skärbräda eller bricka. Lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 min öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet har stått inne 30 – 35 min. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

//Matilda

Kategorier: BloggarTags:

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.