Rabarberpaj med mandelkräm och kardemummacobbler

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Det här är alltså min första rabarberpaj för i år, helt galet. Men det har bara inte blivit av, varför vet jag inte. Det är ju liksom så att det ska bakas en rabarberpaj åtminstone en gång per säsong. Finns ju inte direkt några orsaker att inte baka en..? Det är vrålgott. Det smakar sommar. Det är något av det godaste som existerar.

Jag gillar ju, som ni kanske vet, att ”experimentera” en aning. Fast den helt klassiska rabarbersmulpajen är himmelsk är det ju alltid kul att föra den till nästa nivå. En moderniserad rabarberpaj kanske det kan kallas. Jag gjorde alltså en rabarberpaj igår och det blev som två olika pajer i en. Den består utav mördeg, mandelkräm, stekt rabarber och så ännu kardemummasmakande cobbler ovanpå. En blandning av svenskt och amerikanskt. Det svenska är förstås mördegen, mandelmassan och rabarbern (och kardemumman). Det amerikanska är cobblern vilket påminner lite mer om sockerkakssmet än smuldegen. I alla fall väldigt populärt i USA.

Nåväl, galet god blev den och råder er att testa den om ni ännu har kvar rabarber.

Rabarberpaj med mandelkräm och kardemummacobbler:
1 paj

Mördeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 äggula

Mandelkräm:
150 g mandelmassa
1 ägg

Stekt rabarber:
en klick smör
rabarber (vet ingen exakt mängd, mina var så små och spinkiga, men om du har lång och tjock rabarber, ca 4 stjälkar/om du har mindre som mina, dubbelt upp)
3/4 dl strösocker

Kardemummacobbler:
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 msk kardemumma
1 nypa salt
1 ägg
80 g smör, smält
1/2 dl vispgrädde

Börja med mördegen. Tärna smöret. Kör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg i en assistent. Tillsätt äggulan och kör tills det blivit en fast deg. Lägg degen i plastfolie och låt stå i kylskåpet under tiden du gör resten till pajen.

Riv mandelmassan grovt i en skål. Tillsätt ägget och rör till en slät kräm. Lägg åt sidan så länge.

Sätt ugnen på 175°c. Skala ev rabarbern och dela i mindre bitar. Lägg en klick smör i stekpannan och låt smälta. Tillsätt rabarbern och fräs på medelvärme tills rabarbern mjuknat. Strö sedan över sockret och rör runt så sockret smälter. När det är klart ser det ut som rabarberkompott med rabarberbitar i.

Gör cobblersmeten genom att först blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt ägg, smält smör och grädde. Rör till en slät smet.

Tryck ut mördegen i pajformen. Skär bort överflödig deg runt kanten med en vass kniv. Bred ut mandelkrämen. Lägg sedan den stekta rabarbern ovanpå. Klicka till sist över cobblersmeten. Grädda i mitten av ugnen 35 – 40 min. Låt svalna.

//Matilda

Kategorier: Matildas KafferepTags: ,

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.