Banana Chocolate Hazelnut Caramel Cake

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Nu ska ni få höra på något gott; bananbottnar, salt kolasås, chokladganache, nutellamarängsmörkräm och hasselnötter. Förstår ni hur gott det är!!? Går inte i ord att beskriva hur himmelskt god den här tårtan var! Kan helt seriöst vara den godaste tårtan jag någonsin gjort. Det här får ni bara inte missa hörni!
————————————————————————————————-
Jag hade ju sådan otur att det skulle vara en galet varm dag just den dagen jag skulle sätta ihop tårtan och täcka den med marängsmörkräm. Ja ni hör ju, smörkräm och 30°c. Det kan ju bara inte sluta bra. Tårtan höll på att rasa ett flertal gånger, marängsmörkrämen nästan rann och vill bara inte hållas snyggt på tårtan, den blev vindig.. Inget kul alls. Tillslut fick jag den åtminstone att hålla ihop, men utseendemässigt blev den ju inte direkt den snyggaste tårtan jag gjort. Så kan det gå ibland! God var den i alla fall.

Inspiration och vissa recept fick jag härifrån. Har översatt och ändrat recepten från amerikanska till svenska.

Banana Chocolate Hazelnut Caramel Cake:
18 cm i diamater

Bananbotten:
3 x 18 cm i diamater

3 bananer
120 g smör, mjukt
3 dl strösocker
3 ägg
2 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt

Smörj och mjöla tre formar som är 18 cm i diameter. Sätt ugnen på 175°c. Mosa bananerna i en skål. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Rör ner hälften av de torra ingredienserna. Tillsätt gräddfilen. Tillsätt resterande torra ingredienser. Tillsätt till sist bananmoset och rör ihop till en slät smet. Dela upp smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 25 min. De ska vara torra inuti när de är klara. Låt bottnarna svalna.

Chokladganache:
100 g mörk choklad
85 g vispgrädde

Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull och slå på den heta grädden över chokladen. Låt stå några sekunder och rör sedan ihop till en slät ganache. Låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur.

Salted Caramel:
2 1/2 dl strösocker
ca 50 g smör
1 1/4 dl vispgrädde
en stor nypa salt

Lägg sockret i en kastrull och låt det smälta. Vispa tills det smält. När sockret smält, låt det bli gyllenbrunt. Lägg sedan i smöret och vispa ihop. Se upp för det kan bubbla rejält! Tillsätt grädden och fortsätt vispa tills du har en slät fin, gyllenbrun kolasås. Smaksätt med salt och ställ kastrullen åt sidan. Låt stå ca 10 min och häll sedan upp på burk.

Nutellamarängsmörkräm:
4 äggvitor
3 dl strösocker
250 g mjukt smör
1 dl nutella

Vispa äggvitor och socker i en skål över vattenbad tills sockerkristallerna smält och den blivit varmare. Fortsätt vispa i en assistent på hög hastighet i flera minuter tills marängen blivit tjock och rumstempererad. Börja klicka i smöret under vispning på hög hastighet. Tillsätt sedan nutellan och vispa snabbt ihop till en slät smörkräm.

ev. hasselnötter och mörk choklad till garnering

Ihopsättning:
Lägg det ena bottnet på ett tårtfat. Bred på hälften av chokladganchen och hälften av kolasåsen. Lägg på det andra bottnet. Gör likadant. Lägg på det sista bottnet och spackla sedan tårtan med marängsmörkräm. Spritsa små toppar ovanpå tårtan. Förvara i kylskåpet till servering.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.