Choklad- och blåbärstårta

  Skrivet den   av   3 kommentarer

Choklad, blåbär och citron är smakerna i denna tårta jag gjorde för några veckor sedan. Riktigt bra smakkompisar! Tårtan innehöll saftiga chokladbottnar, fluffig chokladfluff, syrlig lemon curd och len blåbärsfrosting som får en underbar lila färg av blåbären. Allt toppades med ytterligare choklad – i form av ganache. Och så även en massa färska blåbär.

Recept på chokladbotten från Manuela Kjeilens bok ”Manuela’s Diner” med några ändringar och recept på lemon curd och blåbärsfrosting från Roy Fares bok ”Sweet”.

Choklad- och blåbärstårta:
24 cm i diamater

Chokladbottnar (3 st á 24 cm i diamater):
450 g strösocker
330 g vetemjöl
4 tsk bakpulver
135 g kakao
3 ägg
1 3/4 dl rypsolja
3 dl gräddfil
2 1/2 dl starkt kaffe

Sätt ugnen på 180°c. Smörj och bröa tre springformar som är 24 cm i diameter. Blanda socker, mjöl, bakpulver och kakao i en skål. Tillsätt äggen, oljan, gräddfilen och kaffet och rör till en slät smet. Rör ett par minuter. Dela upp smeten i de tre formarna och grädda sedan i mitten av ugnen ca 25 min. De ska vara torra i mitten när de är klara. Låt svalna.

Mörk chokladfluff:
200 g mörk choklad, grovhackad
3 dl vispgrädde
1 nypa flingsalt

Häll grädden i en kastrull och tillsätt chokladen. Värm tills all choklad smält. Tillsätt en nypa salt. Häll över i en bunke och täck med plastfolie. Låt stå i kylskåpet minst 6 timmar, gärna över natten. Nästa dag, vispa upp till ett fluff.
Fluff kan skära sig om grädden får koka eller om fluffet inte får stå i kylskåpet tillräckligt länge!

Lemon curd:
60 g citronsaft
85 g strösocker
100 g vatten
15 g maizena
20 g äggula (1)
20 g smör

Blanda citronsaft, socker och halva vattenmängden i en kastrull. Koka upp. Vispa ihop resterande vatten, maizena och äggulan i en skål. Häll ner den kokande vätskan i skålen, blanda och häll tillbaka i kastrullen. Koka upp under omrörning och fortsätt koka tills krämen tjocknat. Häll upp i en bunke, tillsätt smöret och rör om. Låt stå i kylskåp minst 40 min.

Blåbärsfrosting (det kommer bli frosting över):
60 g blåbär, frysta eller färska
200 g mjukt smör
420 g florsocker
600 g philadelphiaost

Lägg blåbären i en sil och pressa ut saften med hjälp av baksidan på en sked. Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt. Tillsätt philadelphiaosten och blåbärssaften och vispa snabbt ihop till en slät frosting.

Chokladganache:
80 g mörk choklad, finhackad
1 dl vispgrädde
10 g smör

Koka upp grädden och tillsätt sedan den finhackade chokladen. Rör till en slät ganache. Tillsätt smöret och rör om till smöret smält. Låt ganachen svalna till rumstemperatur.

Till garnering:
färska (amerikanska) blåbär

Ihopsättning:
Ta bort bottnarna från formarna. Lägg det första bottnet på ett tårtfat. Bred på ett tunt lager blåbärsfrosting. Bred sedan på lemon curd. Lägg på det andra bottnet. Bred på ett lager chokladfluff. Lägg på det sista bottnet och spackla sedan hela tårtan med blåbärsfrosting. Om man vill ha ett slätt resultat kan man börja med ett tunt lager frosting, in i kylskåpet en stund, på med mer frosting, in i kylskåpet, mer frosting osv. Häll chokladganache på toppen och låt rinna ner på kanten. Dekorera med färska blåbär.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

3 kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Hej Matilda och tack för en fin blogg!

  Jag hade tänkt göra denna som en födelsedagstårta och undrar två saker. Kan man ersätta blåbär med hallon och kan man göra tårtan dagen innan servering?

  Hälsningar, Alva! 🙂

 2. Matilda skriver:

  Vad kul att du gillar min blogg, tack!
  Det kan du absolut göra. Choklad, citron och hallon är ju himmelskt ihop! Kör på det tycker jag 🙂
  Kom bara ihåg då att du måste värma upp hallonen före användning om du använder frysta, utländska!
  Dagen före går bra. Det gjorde jag också. Brukar bara bli ännu godare då, när den får suga åt sig smakerna lite och bli saftig och god.
  Lycka till!

 3. Anonym skriver:

  Okej, tack för svar! 😀

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.