Citron- och lakritskola

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Jag har många favorit-smakkombinationer och en av dessa är just citron och lakrits. Så varför inte blanda ner det i något av det godaste godiset som finns – kola!

Citron- och lakritskola:

100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap (eller ex. muscovadosirap vilket jag använde)
rivet skal och saft från 1 citron
2 tsk lakritspulver

citronskal och lakritsgranulat till dekoration

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, sirap, citronsaft (spara skalet till senare) och lakritspulver. Låt smeten koka upp och koka sedan, utan lock, tills smeten når ca 125°c. Du kan även göra ett kulprov för att se om smeten är klar, det ska då gå att rulla en kula av smeten. Ska kokas 15 – 30 min då. När kolan är klar, rör ner citronskalet, men spara lite till dekoration. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper, ex en brödform. Strö på citronskal och lakritsgranulat. Låt stelna i rumstemperatur. Skär kolan i bitar. Om du vill kan du packa in kolan i bakplåtspapper så det blir som små karameller. En perfekt julklapp!

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.