Nougat med kola, jordnötter och choklad

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Det är julafton idag!! Gahh, kan ni fatta!? Bästa dagen på hela året är här och jag hoppas ni får en strålande jul med mycket god mat och godis!
GOD JUL från mig till alla er läsare!

Om jag måste välja en endaste kombo som är det bästa jag vet skulle det lätt bli choklad – kola – nötter. Det är ju bara galet gott tillsammans! Det här godiset, som förresten är mitt sista julgodis för i år, innehåller just dessa tre saker + hemgjord nougat. En sockerbomb och beroendeframkallande gott.

Receptet är från Sara Aasum Hultbergs nya bok ”Kola, fudge, knäck och bräck”.

Nougat med kola, jordnötter och choklad:

Nougat:
2 dl strösocker
3/4 dl honung
3/4 dl glykos
3/4 dl vatten
2 små äggvitor (60 g)
1/3 dl strösocker
3 msk florsocker

Blanda socker, honung, glykos och vatten i en kastrull. Koka till en sockerlag med en temperatur på ca 130°c. Börja då vispa äggvitorna i en skål och tillsätt socker lite i taget så det blir en fin maräng. När sockerlagen är uppe i 150°c, häll då ner den i en tunn stråle i marängen. Vispa till en seg, men fortfarande ljummen maräng. Lägg bakplåtspapper i bottnet på en form, 20 x 20 cm och pudra pappret med florsocker. Doppa en slickepott i olja och lägg med hjälp av den över nougaten i formen. Pudra över ytterligare florsocker och tryck ut nougaten i formen.

Kola:
1/2 vaniljstång
1 1/2 d strösocker
1/2 dl glykos
1 dl vispgrädde
45 g smör
1 1/2 dl salta jordnötter

Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, glykos, grädde och smör. Värm på låg värme tills smöret smält. Höj till medelvärme och låt koka tills kolan har en temperatur på 124°c. Ta kastrullen från värmen och häll kolan på över nougaten. Strö över jordnötterna och låt kolan sätta sig i rumstemperatur.

Jordnötsganache:
150 g mörk choklad
40 g smör
1 msk jordnötssmör
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk honung
1 nypa salt

Hacka chokladen fint och tärna smöret. Lägg allt i en skål tillsammans med jordnötssmöret. Koka upp grädden med honung och salt och häll sedan den varma grädden över chokladen. Rör om till en slät ganache. Häll ganachen över kolan och låt stelna i minst 6 timmar i rumstemperatur. Skär i små bitar.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.