Mjölkchoklad crème brûlée med gräddfils/chokladkräm, valnötskrisp & apelsinsorbet

  Skrivet den   av   2 kommentarer

Gott Nytt År hörni! På nyårsafton gjorde jag en dessert innehållandes mjölkchoklad crème brûlée, gräddfils/chokladkräm, valnötskrisp och apelsinsorbet. Sött, krispigt och syrligt – med andra ord galet gott! Crème brûléen blev så len och krämig och det hårda skalet ovanpå är ju något av det bästa! Jag gjorde de i små ljushållare från IKEA som var perfekta i storlek tyckte jag.

Gräddfils/chokladkrämen fick jag inspiration av härifrån och receptet på apelsinsorbeten är härifrån.

Nyårsdesserten:
4 port

Mjölkchoklad crème brûlée:

3/4 dl mjölk
2 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad
3/4 dl strösocker
3 äggulor

strösocker

Sätt ugnen på 150°c. Häll mjölk och grädde i en kastrull och lägg på spisen. Hacka chokladen och lägg i en skål. När gräddmjölken kokar, häll den över chokladen och rör tills all choklad smält. I en skild skål, vispa äggulor och socker lätt. Häll i chokladgrädden och vispa till en slät smet. Fördela smeten i fyra portionsformar och lägg i en ugnsfast form. Fyll formen med hett vatten, men se upp så det inte kommer vatten i brûléen. Grädda i mitten av ugnen 1 – 1 1/2 timme tills de stannat. Låt de svalna och låt de stå i kylskåpet över natten. Före servering: strö ett tunt lager socker på brûléerna och bränn av med en gasbrännare så sockret smälter och det blir en hård skorpa.

Gräddfils/chokladkräm:

50 g mörk choklad
3/4 dl gräddfil

Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Låt svalna en aning och tillsätt sedan gräddfilen. Vispa till en slät kräm. Förvara i kylskåp.

Apelsinsorbet (rätt liten sats som bara räcker till en liten kula/portion, vill du ha mer – fördubbla receptet):

3/4 dl vatten
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl apelsinsaft
en skvätt citronsaft

Koka vattnet med sockret till en sockerlag. Koka upp apelsinsaften och låt den koka tills halva mängden återstår (ca 1 1/4 dl). Skumma saften under kokningen. Blanda sockerlagen med apelsinsaften och smaka av med citronsaft. Sila blandningen. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskin (eller låt stå över natten i kylskåpet). Frys sorbeten i glassmaskin enligt maskinens anvisningar. Lägg i en burk och ställ i frysen för att sätta sig.

Valnötskrisp:
1/2 dl strösocker
1/2 dl valnötter

Smält sockret i en stekpanna till en gyllenbrun karamell. Rör ner valnötterna och häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna. Lägg nötterna i en påse och krossa rätt fint med hjälp av en kavel.

Vid servering:
Lägg en klick av chokladkrämen på tallriken. Dra med en sked så det blir att se ut som på bilden. Bränn av crème brûléen. Lägg bredvid chokladkrämen. Strö valnötskrisp på chokladkrämen. Lägg även en liten hög bredvid krämen för apelsinsorbeten, vilket hindrar den att glida runt på tallriken när de serveras. Lägg på en kula apelsinsorbet. Dekorera med ev. färska fikon och myntablad.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

2 kommentarer

  1. bak och smak skriver:

    Måste bara kommentera att du har en så trevlig blogg, blir riktigt inspirerad. Vill du får du jättegärna ta en titt på min blogg http://www.bakochsmak.se så kanske vi kan inspirera varandra!

    Ha en bra dag och en god fortsättning!
    Bak och smak

  2. Matilda skriver:

    Tack, vad roligt att höra! .)

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.