Chocolate peanut butter cookie dough caramel popcorn bars

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Otroligt långt namn, men åh så otroligt gott! Hela spektaklet består av en mjukseg chokladkaka, ett lager kakdeg, ett lager med choklad + jordnötssmör och ovanpå kolapopcorn, samt ringlad choklad och flingsalt. Om ni inte bli sugna på detta, då vet jag inte vad. Helt galet sött, men det kan aldrig bli för sött eller hur?

Chocolate peanut butter cookie dough caramel popcorn bars:
20 x 20 cm // 9 medelstora bitar
Chokladkaka:
100 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 nypa salt
1 äggula
Sätt ugnen på 175°c. Vispa ihop smör och socker. Blanda mjöl med kakao och salt i en skild skål. Rör ihop smöret med mjölblandningen och äggulan till en fast deg. Klä en form, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper i bottnet och tryck sedan ut degen jämnt. Nagga bottnet med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen 15 min. Låt bottnet kallna helt och hållet.
Kakdeg:
120 g mjukt smör
3/4 dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker
1 krm vaniljpulver
2 msk vispgrädde
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
75 g mörk choklad, grovhackad
Vispa smör, båda sockersorterna och vanilj fluffigt. Tillsätt grädde, mjöl, salt och den hackade chokladen och rör ihop till en deg. Degen ska vara kladdigare än om du skulle grädda kakorna. Bred ut kakdegen jämnt över det nu kalla chokladbottnet.
Choklad/jordnötssmörlager:
100 g mörk choklad
3/4 dl jordnötssmör
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med jordnötssmöret. Smält det i mikron eller över ett vattenbad. Låt det svalna före du häller det ovanpå kakdegen.
Kolapopcorn:
4 dl popcorn
20 g smör
3/4 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och sirapen och låt koka upp. Koka i några minuter och gör sedan ett kulprov. Det ska bli en rätt hård kula av kolan. Häll kolan över popcornen och rör snabbt runt så att kolan täcker alla popcorn. Lägg popcornen i formen, ovanpå chokladen.
Dekoration:
25 g mörk choklad
flingsalt
Smält chokladen i mikron eller över ett vattenbad. Ringla chokladen på popcornen och strö på lite flingsalt. Låt det stelna i kylskåpet i minst 30 min. Skär i så stora bitar du vill ha och förvara i kylskåpet. De blir godare om du tar ut bitarna i rumstemperatur en stund före servering så kakdegen hinner bli lite mjukare.
IMG_3308
IMG_3255
IMG_3310
Kategorier: Matildas KafferepTags:

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.