Kladdkakebakelser med vispad vaniljpannacotta, rostad rabarber & pistage

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Kladdig, fudgig kladdkaka, vispad vaniljpannacotta, ugnsrostad och karamelliserad rabarber och pistagenötter. Allt toppat med färggranna, marmorerade maränger. Hur gott låter inte det? Detta gjorde gjorde jag till påsken och oj, vad goda dom blev!

Kladdkakan jag gjorde till bakelserna blev nog något av den bästa kladdkakan jag någonsin gjort. Den blev sådär perfekt kladdig som den ska vara. Hemligheten för den bästa kladdkakan är alltså att lämna den riktigt kladdig i mitten och sen låta den stå i kylskåpet över natten, då när kladdkakan stelnar blir den så fudgig och god! För att få ut 10 – 12 st bottnar måste du göra två kladdkakor. Jag gjord en 26 cm och en 18 cm i diameter som räckte precis. Bottnarna gjorde jag 6 cm i diameter stora.

Marängerna är superenkla att göra och kan göras med vilken färg du än vill, gärna pastafärger då eftersom karamellfärg är så vattniga. Ju fler ränder du drar med färgen, desto mindre vita blir marängerna. Jag drog rätt många ränder och som ni ser är dom nästan åt helt orange med vita ränder. Om du hellre vill ha vita maränger med några orange ränder drar du helt enkelt endast några enstaka ränder. Marängerna håller i en plåtburk några veckor.
Kladdkakebakelser med vispad vaniljpannacotta, rostad rabarber och pistage:
5 – 6 st bakelserKladdkaka:
225 g smör
4 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1 nypa flingsalt
3 ägg
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°c. Smöra två springformar, ex 26- och 18 cm i diameter och ”bröa” med kakao. Smält smöret i en kastrull. När smöret smält, ta kastrullen från plattan och rör ner resterande ingredienser. Rör till en slät smet. Dela upp smeten i formarna och grädda sedan i mitten av ugnen ca 25 min. Kakorna ska vara kladdiga i mitten när dom är klara. Låt svalna och ställ i kylskåpet över natten. Stansa ut 10 – 12 bottnar (två bottnar/bakelse) med en stans som är ca 6 cm i diameter.

Vispad vaniljpannacotta:
3 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1/2 – 3/4 påse Dr. Oetkers Vegegel (vegetariskt alternativ till gelatin) (eller 1 1/2 gelatinblad)

Om du använder Vegegel: Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull. Koka upp grädden och dra från plattan. Häll upp i en skål och låt stelna över natten.
Om du använder gelatinblad: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Koka upp grädde, socker och vanilj i en kastrull. Krama ut vattnet ur gelatinbladen och låt de smälta i den varma grädden. Häll upp i en skål och låt stelna över natten.
Dagen efter – vispa upp pannacottan till en tjock kräm. Lägg i en spritspåse med rund tyll.

Ugnsrostad rabarber:
3 dl rabarber, färsk eller fryst och halvtinad
3/4 dl strösocker
3 klickar smör

Sätt ugnen på 225°c. Lägg allt i en ugnsform och täck med aluminiumfolie. Grädda i mitten av ugnen 30 min. Rör om lätt så det blir kompott-aktigt. Låt rabarbern kallna.

Maränger:
2 äggvitor
1 krm ättika
1 1/2 dl strösocker
valfri pastafärg

Sätt ugnen på 100°c. Vispa äggvitorna och ättikan till ett vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa på hög hastighet till en vit, fast maräng. Dra streck av pastafärgen i en spritspåse med hjälp av ex. en tandpetare eller grillpinne. Fyll på med marängen och spritsa sen ut maränger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. När marängerna lossnar från pappret och är torra, stäng av ugnen och låt dom torka i eftervärme.

Dekoration:
1/2 dl pistagenötter, grovhackade
marängerna ovan

Spritsa en ring av pannacotta på hälften av kladdkakebottnarna. Fyll hålet med rabarbern och strö på lite pistagenötter. Lägg på dom andra kladdkakebottnarna och tryck till lite. Spritsa ut en klick pannacotta på det översta bottnet och bred ut det med hjälp av en sked eller en liten spatel. Jämna till pannacotta mellan bottnarna om det vill rinna ut lite. Dekorera med en maräng/bakelse och lite pistagenötter.

IMG_4877
IMG_4914
IMG_4913
//Matilda

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.