Citron- och vallmobullar

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Citron och vallmofrön är en fantastisk kombination som man kan se här och där på nätet, oftast i form av en sockerkaka med citron och vallmofrön tycker jag. Jag har istället använt smakkombon i bullar jag gjorde här om dagen när jag inte hade något annat att göra och hade en halv burk lemon curd kvar i kylen från påsken. Bullarna blev otroligt goda och tack vare lemon curden blev dom så saftiga och härligt ”kladdiga”!

Citron- och vallmobullar:
1 plåt, ca 15 bullarDeg:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 dl strösocker
1 nypa salt
1/2 msk malen kardemumma
1 ägg
75 g mjukt smör
8 – 10 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g mjukt smör
1 1/2 dl lemon curd
1/2 dl strösocker
ca 1/2 dl blåa vallmofrön

ägg, vatten och salt till pensling

Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och smör. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och rör till en slät deg som lossnar från bunkens kanter. Låt vila ca 10 min. Gör fyllningen under tiden genom att blanda ihop alla ingredienser, förutom vallmofröna, i en skål. Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen över hela plattan. Strö över vallmofröna. Vik över halva degen så det blir en halv platta. Skär degen i ca 15 remsor. Snurra remsorna till knutar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225°c. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk 30 – 60 min, beroende på hur varmt det är på jäsningsplatsen. Vispa ihop ägg, en skvätt vatten och en nypa salt i en skål. Pensla bullarna med äggblandningen och grädda i mitten av ugnen 12 – 15 min.

IMG_5130

//Matilda

Kategorier: Matildas KafferepTags: ,

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.