Jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Jordnötter, salt, kola och choklad är min absoluta favoritkombo, något jag aldrig tröttnar på! Alla dessa godheter är här samlade i en fantastiskt god jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache. HERREGUD VAD GOTT!

Jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache:
18 cm i diameter

Muscovadobotten:
75 g smör
1 1/2 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl strösocker
ca 1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 äggula

Sätt ugnen på 175°c. Vispa ihop smör och de båda sockersorterna. Tillsätt mjöl, salt och äggulan och rör snabbt ihop till en fast deg. Klä en springform, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i bottnet och nagga bottnet med en gaffel. Förgrädda bottnet i mitten av ugnen 10 min.

Cheesecake:
400 g färskost
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 1/2 – 2 dl osötat jordnötssmör
2 msk maizena (majsstärkelse)

1/2 dl dulce de leche
3/4 dl salta jordnötter

Blanda ihop färskosten med socker, grädde, ägg och maizena till en slät smet i en skål. Rör till sist ner jordnötssmöret. Fyll formen med cheesecakesmeten och klicka på dulce de leche och strö över jordnötter. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Om cheesecaken blir för mörk mot slutet, täck med aluminiumfolie. Låt cheesecaken svalna och låt sedan stå i kylskåpet några timmar, gärna över natten, så den får sätta sig.

ca 1/2 burk dulce de leche

Bred ut dulce de leche jämnt över hela cheesecaken.

Chokladganache:

1/2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
5 g smör

Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull. Slå över grädden på chokladen och rör tills chokladen smält. Klicka i smöret och rör till en slät ganache. Häll ganachen på cheesecaken så det rinner över längs kanterna. Enklast gör du det genom att använda en spritspåse och först spritsa ut ganache runt kanten så det rinner ner snyggt och sedan fyller du ”ringen” med resterande ganache så det blir en slät yta. Spara lite ganache till garnering. Låt det stelna till spritsnar konsistens. Snabbast går det i kylskåpet, men håll koll på att den inte blir för hård!

Jordnötsbräck:
1 dl strösocker
1/2 dl salta jordnötter

Finhacka nötterna. Smält sockret i en stekpanna. När det smält och fått en gyllenbrun färg, rör snabbt ner nötterna och häll sedan ut på ett bakplåtspapper. Bred ut till en platta och låt stelna. Bryt i bitar.

Dekoration:
3/4 dl dulce de leche
resterande chokladganache
salta jordnötter
flingsalt
jordnötsbräck (recept ovanför)

IMG_5421

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.