Ombre cake med jordgubbar och mascarponefrosting

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

För ett tag sen, närmare bestämt till Eurovision Song Contest, gjorde jag en tårta med bottnar som var lodräta, vilket görs enklast genom att baka en rulltårta som rullas ihop till en tjockare rulle. Det är en himla kul tårta att göra och dessutom blir det ju supersnyggt när man skär i tårtan och får syn på bottnarna! Jag fyllde tårtan med vit choklad- och jordgubbssmörkrämen jag använde i biskvierna som blandades med mascarpone och mycket hackade jordgubbar. Smarrigt värre!

Tårtan spacklades med en mascarponefrosting som blir sådär fräsch och rätt lätt och som passar hur bra som helst med jordgubbar. Man kanske inte kan kalla det här en ombre cake, det är egentligen när färgerna går i samma färgskala och blir ljusare och ljusare eller mörkare och mörkare. Min tårta gjorde jag i Eurovisions ära inspirerad av färgerna i deras logga. Vad jag nu än ska kalla denna tårta, blev jag riktigt nöjd med den och smaken var det ju inget fel på heller direkt!
Ombre cake med jordgubbar & mascarponefrosting:
Chokladrulltårta:
3 ägg
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1/2 dl mjölk
Sätt ugnen på 250°c. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Rör ihop mjöl, bakpulver och kakao i en skild skål och sikta ner det i ägg-sockerblandningen. Tillsätt mjölken. Rör ihop till en slät smet. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp direkt upp rulltårtsbottnet på ett nytt bakplåtspapper och dra bort pappret från bottnet. Låt svalna.
Jordgubbs- och mascarponefyllning:
ca 2 dl vit choklad- och jordgubbssmörkräm enligt det här receptet
50 g mascarponeost
färska jordgubbar
Rör ihop smörkrämen med mascarponen. Hacka jordgubbarna smått. Dela rulltårtan på längden i tre delar. Lägg ut de tre delarna bredvid varandra till en lång remsa. Bred ut fyllningen. Strö på jordgubbarna. Börja rulla från ena sidan till en tjock rulle. Lägg tårtan på ett tårtfat liggandes.
Mascarponefrosting:
200 g mascarpone
2 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
3/4 dl florsocker
pastafärg (ex. rosa, blå och lila)
Vispa grädden löst med florsocker och vanilj. Tillsätt mascarponen och vispa snabbt ihop till en tjock frosting. Dela upp frostingen i fyra delar. Färga en del vit och färga resten i olika färger. Spackla tårtan med ett tunt lager av den vita frostingen. Lägg de olika färgade frostingarna i spritspåsar. Spritsa ut färgerna i den ordning du vill ha och dra sedan med en spadel runt hela tårtan för att jämna till det och för att färgerna ska ”flyta in” i varandra.
Dekoration:
färska jordgubbar
Dekorera med ett berg av jordgubbar.
//Matilda

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.