Kardemummagömmor

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Nybakat var det här! Dessa bullar blev verkligen så goda. Inne i bullen gömmer sig en god fyllning av smör, kardemumma och socker, farligt gott! Busenkla att göra är dom också och behöver bara jäsas (kalljäsas) en gång, dock i två timmar, men när dom väl är färdigjästa så är det bara att pensla dom med ägg och in i ugnen. Ett tips: dessa bullar är perfekta att förbereda och ha i frysen – ta ut och jäs, pensla och baka av! Går även att kalljäsa över natten och baka av dagen efter.

KARDEMUMMAGÖMMOR:

25 gram jäst
2 dl kall standardmjölk
200 gram rumsvarmt smör
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
6-7 dl vetemjöl

fyllningen:
150 gram rumsvarmt smör
2 msk stötta kardemummakärnor
3 msk strösocker

ägg till pensling
1 dl florsocker + 1 msk vatten till glasyren

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner smöret i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp dom fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dom. Lägg bullarna i formar och ställ dom på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera dom kalla bullarna med glasyren.

1

Servera bullarna med kall mjölk!

Kategorier: Videobloggen

Bloggare: Nilz Johansson Olin

Här är jag, kakmonstret! Välkomna till Bakguiden

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.