Hasselnöts- och päronbullar

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Det har nu gått drygt en månad sedan jag började på konditorutbildningen och trivs som fisken i vattnet. Vi är i full gång med att göra allt från en himla massa frallor och bullängder till munkar och surdegsbröd.

Denna vecka funderade vi lite på produktutveckling och då fick vi utveckla vårt egna recept på exempelvis något bröd eller bullar. Precis vad jag älskar! Jag hade en vision på vad jag ville göra direkt från start, nämligen bullar med någon höstig smak. Jag fyllde bullarna med en rostad hasselnötsfyllning och päronkompott med mycket vanilj. Och ni anar inte vad gott det blev!

bullar3

Jag presenterar åt er; de ultimata höstbullarna.

Hasselnöts- och päronbullar:

5 dl vatten

50 g jäst

1 ägg

190 g strösocker

190 g mjukt smör

15 g kardemumma

ca 1100 g vetemjöl

10 g salt

ägg blandat med en skvätt vatten + salt till pensling

hackade hasselnötter

Smula jästen i en bunke och slå på vattnet. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt alla ingredienser förutom saltet. Kör degen i maskin 2 min på låg hastighet. Tillsätt saltet och fortsätt köra degen på hög hastighet 6 min. Degen är klar när du kan bilda ett glutennät av degen som inte går sönder. Gör det genom att ta en liten bit av degen och sträcka ut den så mycket du kan, det ska bli en tunn tunn hinna som i princip är transparent. Låt degen vila ca 10 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred ut hasselnötsfyllningen över hela degplattan. Vik över ena halvan av degen över den andra halvan. Kavla ovanpå några gånger lite lätt. Skär upp degen i ca 1 cm:s breda remsor. Ta en remsa och vik den dubbelt. Tvinna remsan och gör sedan en knut av remsan. Lägg i pappersformar på en plåt. Gör likadant med resterande deg. Låt jäsa 3o – 40 min. Pensla bullarna med ägg, spritsa in päronkompott i mitten och strö på hackade hasselnötter. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader, ca 10 min.

Hasselnötsfyllning:

100 g hasselnötter (med skal)

1 1/2 dl farinsocker

200 g mjukt smör

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Häll nötterna i en kökshandduk och gnugga bort skalet. Lägg hasselnötterna i en matberedare/mixer och mixa till ett grovt mjöl. Det kan med fördel finnas bitar av nötterna kvar, bara gott med lite att tugga på. Tillsätt sockret och smöret och mixa ihop till en slät fyllning.

Päronkompott:

3 päron

1 vaniljstång

90 g strösocker

saften från 1 citron

Skala och kärna ur päronen. Skär päronen i små bitar och lägg i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång + frön i kastrullen. Tillsätt socker och citronsaft och låt koka ca 1o min tills päronen blivit mjuka och det blivit en kompott. Mixa kompotten lite slätare, men behåll gärna lite päronbitar. Låt svalna och lägg i en spritspåse.

 

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.