Pumpacupcakes med chaifrosting

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Vi är i medlet av oktober och för ett tag sedan vaknade jag en dag och kände att jag ville göra höstiga cupcakes. Och vad är inte mer höst än pumpa och chai-te? Sagt och gjort, jag gick till butiken, svängde ihop dessa cupcakes och bjöd en vän på fika. En perfekt höstdag!

cupcakes3

Och de var en succé ska jag säga er. Saftiga av pumpan och en krämig frosting ovanpå med chai-smaker, alltså kanel, kardemumma, nejlika… M U M S.

Pumpacupcakes med chaifrosting:

12 – 15 st

3 ägg

1 dl strösocker

1 dl muscovadosocker

1/2 krm vaniljpulver

100 g smör

1 dl mjölk

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

en nypa salt

ca 2 dl pumpapuré (gör egen genom att skala och tärna en pumpa, koka tills tärningarna är mjuka och mixa till en slät puré)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, de båda sockersorterna och vanilj vitt och fluffigt. Smält smöret och rör ner mjölken. Rör ihop de torra ingredienserna i en skild skål. Tillsätt smörblandningen i äggen och rör om. Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en slät smet. Tillsätt till sist pumpapurén och rör om. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna med 3/4 smet. Grädda i mitten av ugnen 15 – 20 min. De ska vara torra i mitten när de är klara. Låt svalna.

Chaifrosting:

200 g färskost

100 g mjukt smör

4 dl florsocker

1/2 krm vaniljpulver

Chai-sirap:

2 dl vatten

2 dl strösocker

4 kardemummakärnor

1 – 2 kanelstänger

3 – 4 st chaite-påsar

Börja med sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp och koka ca 5 min. Dra kastrullen åt sidan och låt stå ca 20 min och dra. Det ska bli en trögflytande sirap. Ta bort kardemummakärnor, kanelstänger och tepåsar och låt sirapen kallna.

Vispa ihop smör, florsocker och vanilj tills det är fluffigt. Tillsätt färskosten och chai-sirapen (spara lite till dekoration) och vispa snabbt ihop till en slät frosting. Bred ut eller spritsa frostingen på cupcakesen. Dekorera enligt tycke, ringla ex. över lite chai-sirap.

cupcakes4

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.