Nyttig(are) jordnöts- och chokladfudge

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

På julen ska man äta socker, det hör ju liksom till, men känner du att det kanske kan bli för mycket av det söta ibland är den här ”fudgen” ett perfekt nyttigare alternativ. Om du byter ut honungen mot lönnsirap eller agavesirap (och använder riktig mörk choklad som är mjölkfri) blir den 100 % vegansk också! Bra va!

Chokladen är dock helt valfritt. Jag gillar verkligen kombon jordnötssmör/choklad, men det går hur bra som helst att skippa chokladen. Toppa fudgen med vad du vill, allt från nötter och frön till frystorkade bär, flingsalt eller kokosflingor.

pbfudge6

Förvara gärna fudgen i frysen för längst hållbarhet, men de bli godast om du låter de tina före servering, då blir de mer fudgiga i konsistensen.

Nyttig(are) jordnöts- och chokladfudge:

8 – 10 st

60 g jordnötssmör (jag brukar använda Urtekrams smooth jordnötssmör)

30 g honung

35 g kallpressad kokosolja

1 krm vaniljpulver

en nypa flingsalt

valfritt: en bit mörk choklad (70 %), 25 – 30 g

valfri topping, ex. kakaonibs och granatäppelkärnor

Koka upp jordnötssmör, honung, kokosolja, vanilj och salt i en kastrull. Ta från plattan, låt chokladen smälta i den varma blandningen och häll sedan upp i små pappersformar. Toppa med ex. kakaonibs och granatäppelkärnor. Låt stelna i frysen minst 30 min. Förvara i frysen.

pbfudge3

pbfudge1

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.