Apelsinkola med mörk choklad, karamelliserade hasselnötter och flingsalt

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Julafton är nu slut och den innehöll en massa godis och sötsaker, som det ska vara givetvis. Men även om själva julafton är över kan man laga eget godis och denna himmelska kola ni nu ska få receptet på kan du göra när som helst! En vanlig lördag, till födelsedagskalas, till påsk. När som.

Kolan blir perfekt mjuk som jag gillar kola och inte alls sådär hård och seg som den ibland kan bli. Jag smaksatte kolasmeten med apelsinsmak vilket ger en otroligt god smak och passar hur bra som helst med choklad, karamelliserade hasselnötter och flingsalt. För alltså den kombon, kola/choklad/hasselnötter/flingsalt/apelsin, det är lika med SANT.

Apelsinkola med mörk choklad, karamelliserade nötter och flingsalt:

100 g smör

3 dl strösocker

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

rivet skal från 1 apelsin

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde och sirap och låt koka upp. Låt kolan koka tills den är 125 grader. Ta kastrullen från plattan och riv ner apelsinskal. Klä en form, jag använde en brödform, med bakplåtspapper och häll kolasmeten däri. Låt stelna några timmar, gärna över natten.

75 g mörk choklad

3/4 dl rostade hasselnötter, grovt hackade

1/4 dl strösocker

1/2 msk vatten

flingsalt

Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Tillsätt vattnet (var försiktigt, det bubblar upp ganska mycket) och rör om. Tillsätt nötterna och rör om så sockret täcker alla nötter. Häll upp på ett bakplåtspapper, sära på nötterna och låt det sedan stelna. Smält chokladen i mikron eller över ett vattenbad. Bred ut den smälta chokladen ovanpå kolan, strö över hasselnötterna och till sist lite flingsalt. Låt chokladen stelna och skär sedan upp kolan i bitar. Slå in kolan i bakplåtspapper.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *