Ris á la malta med mandarinkompott, choklad & hasselnötter

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Om man råkar ha kvar risgrynsgröt från julen är det här ju den perfekta desserten att göra! Vi har som tradition i min familj att göra ris á la malta på juldagen, vi brukar alltid koka lite extra risgrynsgröt på flit för att få en skål över.

Jag älskar ris á la malta, så himla gott, trots så få ingredienser. I år kände jag för att ”piffa upp” den klassiska desserten en aning och kokade en kompott av mandarinsaft- och klyftor som jag toppade desserten med. Hade även kvar karamelliserade hasselnötter och mörk choklad från julgodiset och det blev galet gott som topping på det hela!

Ris á la malta med mandarinkompott, choklad och hasselnötter:

4 port

1 1/2 dl vispgrädde

3 dl kallt, kokt risgrynsgröt

1/2 – 3/4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden, inte allt för hårt. Blanda ner risgrynsgröt, flor- och vaniljsocker i grädden och rör om till en slät, fluffig massa.

Mandarinkompott:

saft från 4 mandariner

klyftor från 2 mandariner

3/4 dl strösocker

1/2 tsk mald kardemumma

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka ca 15 min tills du har en rätt tjock kompott. Låt svalna.

3 mandariner, filéade

mandarinkompotten

grovhackad mörk choklad

grovhackade rostade hasselnötter eller karamelliserade hasselnötter

Lägg de filéade mandarinklyftorna på botten av portionsskålar. Portionera ut ris á la maltan jämnt i skålarna. Toppa med en sked mandarinkompott och avsluta med att strö över choklad och hasselnötter.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *