PB&J Nana Ice Cream Bars with Chocolate

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Ni är väl bekanta med den fantastiska kombinationen jordnötssmör och sylt som typ är det mest amerikanska jag kan komma att tänka på. Och nu snackar vi inte någon onyttig variant med sötat jordnötssmör, en massa sockersöt sylt och vitt, svampigt formbröd som vissa amerikaner brukar äta. Nej, här är det blandat med bananglass, eller nana ice cream som det också kallas, vilket är en fantastisk skapelse (tänk att det går att få så otroligt god glass på ENDAST fryst banan!?), havre/jordnötsbotten och mörk choklad.

Om du använder agavesirap istället för honung blir dessa också veganska! Hurra! Och om du ersätter den mörka chokladen med råchoklad (smält kokosolja + rå kakao + flytande sötning) blir detta även raw!

Himmelska glassrutor som är nyttiga och som innehåller jordnötssmör (vilket ni vet att jag är galen i) – bättre kan det inte bli.

PB&J Nana Ice Cream Bars with Chocolate:

Havre/jordnötsbotten:

2 dl havregryn

1 1/2 dl mandelmjöl

2 msk kokosolja

1 msk jordnötssmör

1 msk agavesirap/honung

2 msk vatten

1 nypa salt

1 krm vaniljpulver

Blanda eller mixa ihop allt till en fast deg. Täck en form med plastfolie (jag använde en 20×20 cm:s form, en brödform funkar också) och tryck ut degen jämnt på bottnet.

Chiasylt:

1 1/2 dl röda bär, ex. hallon eller jordgubbar (färska eller frysta & tinade)

1 1/2 msk chiafrön

1 tsk agavesirap eller honung

Mosa eller mixa bären och blanda med chiafrön och sötning. Rör om efter några minuter och låt sedan stå och svälla åtminstone 15 min. Bred ut ungefär hälften av sylten ovanpå bottnet och spara resten till senare.

Jordnötssmörsglass:

4 frysta bananer

1 1 /2 dl jordnötssmör

Skala och skiva bananerna, lägg i en ask eller fryspåse och lägg i frysen. Gör gärna detta dagen före så bananen hinner frysa ordentligt.

Lägg bananerna i en matberedare och mixa till en slät glass. Tillsätt jordnötssmör och mixa snabbt ihop. Bred ut glassen ovanpå bottnet, klicka ut resten av chiasylten och marmorera ihop det lite med en knivspets eller sked. Lägg i frysen några timmar så glassen stelnar.

50 – 75 g mörk choklad

Ta ut formen från frysen. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och bred ut chokladen på glassen. Lägg åter igen i frysen en sväng och skär sedan upp glassen i bitar. Förvara i frysen och ta gärna fram glassen en stund före servering så är den mycket godare om den hinner bli lite mjukare.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.