Biskvier gånger tre

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Jag har sagt förut att om jag skulle behöva välja endast ett bakverk som jag skulle leva på skulle det bli semlor, men biskvier… Det kommer nog på en väldigt, väldigt nära andra plats. Biskvier är bara för gott!! Farligt gott!

Den klassiska chokladbiskvin är inte dum alls, men just biskvier är otroligt roliga att variera smaken på. Några varianter jag gjort är (klicka på namnet för att komma till receptet) jordgubbsbiskvier, limebiskvier och pepparkaksbiskvier.

Den här gången gjorde jag tre olika varianter. Lime & svartvinbär, mjölkchoklad, apelsin & hasselnöt och ”prinsessbiskvi” – hallon & vanilj. Har svårt att välja bara en favorit för alla blev verkligen så galet goda!

Biskvier gånger tre:

ca 25 st

Botten:

300 g mandelmassa

3/4 dl strösocker

ca 2 äggvitor

Sätt ugnen på 180 grader. Börja med att blanda ihop (med vinge om du använder en assistent) mandelmassa och socker. Tillsätt äggvitan lite i taget och kör ihop till en jämn massa med spritsbar konsistens. All äggvita kommer inte nödvändigtvis behövas. Massan får inte vara för tjock, men ändå inte rinnande. Lägg massa i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små rundlar på en plåt klädd med bakplåtspapper, de ska vara ungefär stora som en femkrona, då de kommer flyta ut en aning under gräddning. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min tills de är gyllenbruna. Låt svalna och lossa sedan bottnarna från bakplåtspappret med en spatel och lägg de upp och ner. (Går också bra att frysa in bottnarna om du vill göra biskvier vid ett senare tillfälle.)

Smörkräm:

300 g mjukt, rumsvarmt smör

4 dl florsocker

2 äggulor

Vispa smör och florsocker riktigt vitt och fluffigt. Får gärna vispas i minst 10 min. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa ihop till en slät smörkräm. Dela upp smörkrämen i tre delar om du vill göra alla smaker.

Om du bara vill göra en av smakerna är det bara att tredubbla mängderna på smaksättningarna, som svartvinbärspurén, mjölkchokladen eller limen, då de här mängderna är för 1/3 av smörkrämen.

Smak 1 – svart vinbär & lime:

75 g svartvinbärspuré

rivet skal från 1 lime

vit choklad att doppa i

limeskal till dekoration

Blanda smörkrämen med svartvinbärspurén och limeskalet till en slät smörkräm. Om du vill göra egen puré är det bara att mixa frysta, tinade (eller färska) svarta vinbär med en stavmixer och sedan passera det genom en finmaskig sil. Hur lätt som helst!

Smak 2 – prinsessbiskvi (hallon & vanilj):

1 vaniljstång, urskrapad

hela frysta eller färska hallon

vit choklad att doppa i

ev. mini-marsipanrosor till dekoration

Smaksätt smörkrämen med vaniljfröna.

Smak 3 – apelsin, mjölkchoklad och hasselnöt:

rivet skal från 1 apelsin

50 g smält mjölkchoklad

mörk choklad att doppa i

finhackade hasselnötter (finns färdig kross att köpa)

flingsalt till dekoration

Smaksätt smörkrämen med apelsinskal och smält mjölkchoklad. Blanda hasselnötskrosset med den mörka choklad du ska doppa biskvierna i.

Lägg smörkrämerna i spritspåsar med stor rund tyll. Välj om du vill ha runda, spritsade biskvier eller toppiga biskvier gjorda med en spatel. Spritsa ut smörkrämerna på de upp och nervända biskvibottnarna. Forma ev. med en spatel till en spetsig topp.

Till prinsessbiskvierna spritsar du ut en liten klick vaniljsmörkräm på bottnet, lägger på ett helt hallon och spritsar över smörkräm så hela hallonet och bottnet täcks.

Lägg biskvierna i frysen en stund så smörkrämen stelnar inför doppningen.

Doppa de nu stelnade biskvierna i smält choklad och dekorera med tillhörande dekoration direkt, före chokladen stelnar (vilket den gör snabbt då smörkrämen är frusen!). Enklast, utan kladd tycker jag det går med en spetsig liten kniv som du sticker in i undersidan och sedan doppar i chokladen, lossar från kniven och lägger på ett bakplåtspapper.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.