Rabarbergalette med kolakräm

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Det är maj, det är rabarbersäsong och då ska en minsann baka och äta en massa rabarberpaj!! För mig var det premiär för årets första rabarber i helgen och kände verkligen hur mycket jag saknat smaken av rabarber. Det är ändå inte så hemskt många månader på året som det finns färsk rabarber och då gäller det att njuta av det till max.

Jag hade mördeg i frysen, så det fick bli en busenkel galette med en kolakräm och rabarber på toppen. Kolakrämen är inte dulce de leche som ni kanske tänker er, utan denna görs på likadant sätt som vaniljkräm och blir supergod!

Rabarbergalette med kolakräm:

Mördeg:

100 g strösocker

200 g smör, tärnat

300 g vetemjöl

1 ägg

Kör med vinge i maskin till en deg eller nyp ihop med fingrarna. Plasta in och lägg i kylskåpet ca 30 min. Under tiden kan du göra kolakrämen;

Kolakräm:

90 g strösocker

2 msk vatten

2 1/2 dl mjölk

25 g majsstärkelse

3 äggulor

1 krm vaniljpulver

15 g smör

1 nypa flingsalt

Lägg socker och vatten i en kastrull och låt det smälta ihop. Koka tills sockret fått en fin gyllenbrun färg. Häll i hälften av mjölken (1 1/4 dl), var försiktig för det kan bubbla upp en aning. Låt sjuda några minuter. Ta karamellmjölken åt sidan och låt svalna lite. Vispa ihop resten av mjölken, äggulor, majsstärkelse och vaniljpulver i en skål. Tillsätt karamellmjölken i äggulorna under vispning. Häll tillbaks blandningen i kastrullen och sjud på medelvärme under konstant vispning tills krämen tjocknar. Krämen får inte stiga över 82 grader, då äggulorna annars koagulerar. Häll kolakrämen med detsamma i en skål och vispa sedan ner smör och flingsalt till slut. Låt krämen svalna.

3 – 4 stjälkar rabarber

malen kardemumma

muscovadosocker

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut mördegen från kylskåpet och kavla ut till en rund platta. Bred ut kolakrämen, men lämna några cm av kanten utan kräm. Vik upp kanten och nyp ihop till ett vågigt mönster. Skiva rabarbern och lägg ovanpå krämen. Strö på lite kardemumma och muscovadosocker och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20 min tills rabarbern blivit mjuk och mördegen blivit gyllenbrun. Servera gärna med vaniljglass eller vaniljvisp!

//Matilda

Kategorier: Matildas KafferepTags: , ,

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.