Mynta- och limecheesecake med vaniljinkokta rabarber

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Nu är ändå försommaren här på riktigt och det var verkligen på tiden! Höll på att bli galen på det hemska regn/mulet/snö-fram-och-tillbaka-vädret. Kändes som om våren aldrig skulle komma.

Våren, när det väl är vår, är absolut min favoritårstid. Naturen blir grön och börjar blomma igen, och det måste ändå vara det härligaste. Och rabarbern börjar sticka upp ur marken!!

Skulle få besök förra helgen och måste självklart baka något att fika på. Då fick det definitivt bli något med rabarber igen. Jag premiärbakade ju med rabarber för ett tag sen, receptet hittar du här.

Den här gången fick rabarbern ligga i en syrlig vaniljsockerlag över natten och fick sedan sällskap av en cheesecake med smak av mynta och lime. Vårigt, fräscht och inte minst – otroligt gott! Testa vetja!

Jag ville ha en avlång cheesecake, men äger tyvärr inte (ännu) en avlång pajform, så gjorde en egen utav aluminiumfolie och bakplåtspapper. Funkade hur bra som helst det också. Annars går det bra att göra denna i en rund form, 20 – 22 cm i diameter tror jag skulle bli passligt.

Mynta- och limecheesecake med vaniljinkokta rabarber:

en avlång eller rund (20 – 22 cm i diameter)

Botten:

175 g (ca 12 st) digestivekex

3/4 dl mandelmjöl

1 msk strösocker

75 g smör

Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kakorna i en matberedare eller i en påse med hjälp av ex. en kavel. Blanda kaksmulorna med mandelmjöl och socker. Smält smöret och blanda ihop med kaksmulorna till en smulig blandning. Tryck ut blandningen i en form, även en bit på kanterna, och pressa med fingrarna så bottnet blir hårt. Förgrädda i mitten av ugnen 8 minuter.

Fyllning:

350 g naturell färskost

2 ägg

3 msk majsstärkelse

1 dl strösocker

skal och saft från 1 lime

1/2 dl (hårt packade) myntablad

100 g vit choklad

Sänk ugnen till 175 grader. Blanda färskosten med ägg, maizena, socker, limeskal- och saft och finhackad mynta i en skål. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och rör ner det i färskostblandningen. Fyll det förgräddade skalet med fyllningen och grädda i mitten av ugnen 35 – 40 min (kan behövas längre tid beroende på hur tjockt lager det är av fyllningen). Cheesecaken är klar när fyllningen stannat. Låt cheesecaken kallna och låt den stå i kylskåpet, gärna över natten.

Vaniljinkokta rabarber:

2 stjälkar rabarber

1 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

1 urskrapad vaniljtång eller 1/2 tsk vaniljpulver

saft från 1/2 lime

Dela rabarbern i några cm-långa bitar. Koka upp socker, vatten och vanilj i en kastrull. Lägg ner rabarbern och låt sjuda några minuter tills rabarbern mjuknat en aning. Ta från sidan och pressa ner limesaften. Låt lagen kallna och låt sedan rabarbern ligga i lagen över natten i kylskåpet och ta åt sig smak.

Dekoration:

1/2 dl vispgrädde + 50 g färskost + 1 msk florsocker

krossade digestivekex

vaniljinkokta rabarbern

myntablad

rivet skal från lime + skivor av lime

Vispa grädden löst. Tillsätt färskost och florsocker och vispa till en spritsbar konsistens. Dekorera cheesecaken med färskostgrädden, rabarbern, digestivekross, mynta och limeskal/skivor.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.