Jordgubbstårta med vallmo- och citronbottnar & lemon curd

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Sommaren är här med allt som det innebär. Ljumma sommarkvällar, syrenblommor, jordgubbar och bruna ben. Helt fantastiskt!

Förra veckoslutet var det ju midsommar och det firas väl definitivt bäst med en jordgubbstårta? Det blev det i alla fall för min del. Eller kanske man skulle kunna säga en jordgubbstårta 2.0 i det här fallet. För det var inte den helt klassiska jordgubbstårtan med vaniljkräm, jordgubbssylt och sockerkaksbotten som jag lagat, utan en ”uppiffad” variant med vallmo- och citronbottnar, rårörda jordgubbar och lemon curd! M U M S.

Det blev fantastiskt gott och somrigt och jag rekommenderar absolut er att testa detta!

Jordgubbstårta med vallmo- och citronbottnar & lemon curd:

24 cm i diameter

Vallmo- och citronbotten:

5 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl + 1 dl potatismjöl)

2 tsk bakpulver

1/2 dl blå vallmofrön (brukar finnas bland kryddor på kryddhyllan i butiken)

skal från 1 citron

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa bottnet och klä kanterna på en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt i en bunke. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vallmofrön i en skild skål. Sikta ner mjölblandningen i äggvispet + det rivna citronskalet och rör om till en slät, klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda sedan i nedre delen av ugnen 35 – 40 min. Testa med en sticka, bottnet ska vara torrt i mitten när den är klar. Stjälp upp bottnet på ett bakplåtspapper och låt det sedan kallna under formen.

Gör gärna bottnet några dagar före (eller någon vecka) och frys sedan in och ta fram dagen/morgonen före tårtan sätts ihop. Bottnet brukar vara enklare att dela då.

Lemon curd:

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

saft och skal från 2 citroner

50 g smör

Vispa ihop ägg, socker, citronskal- och saft i en värmetålig skål. Lägg skålen över ett vattenbad och vispa sedan tills krämen tjocknar. Ha tålamod, det kan ta en stund. Klicka slutligen i smöret och låt det smälta helt och hållet. Ta skålen från värmen och häll upp på burk. Låt svalna och förvara sedan i kylskåpet.

Rårörda jordgubbar:

3/4 – 1 liter färska jordgubbar

1/2 dl strösocker

Skiva jordgubbarna och blanda med sockret i en skål. Låt stå i minst en timme och rör om med jämna mellanrum så sockret smälter och gottar ihop sig med jordgubbarna.

Vätskan som kommer från jordgubbarna blir perfekt ”sockerlag” att fukta bottnarna med! Blanda bara ut med en skvätt vatten.

Fyllning av tårtan:

4 – 5 dl vispgrädde

Vispa grädden. Dela vallmo- och citronbottnen i tre delar. Lägg det första bottnet upp och ner och fukta med jordgubbslagen. Bred jämnt ut de rårörda jordgubbarna på bottnet och lägg sedan på det andra bottnet. Fukta med jordgubbslagen och bred ut ett jämnt lager av lemon curden (spara lite till dekoration). Klicka ut grädde och bred ut. Lägg på det sista bottnet och fukta med jordgubbslagen. Spackla hela tårtan med grädde. Det är inte lika viktigt att det täcks helt och hållet på kanterna då det ska spritsas där, men överst ska det täckas helt.

Nu kan du välja om du vill dekorera direkt och äta samma dag eller så gör du som jag – låter tårtan stå över natten i kylskåpet och bli ännu godare och dekorera dagen efter.

Dekoration:

4 dl vispgrädde

färska jordgubbar

lemon curd

myntablad

syrenblommor (bondsyren är ätlig) eller andra ätbara blommor

Vispa grädden och spritsa sedan runt kanten med grädde.

Jag valde att spritsa på detta sätt: Spritsa ”bollar” på rad, lodrätt, 3-4 st/rad. Ta en sked och dra ut varje ”boll”. Spritsa sedan ut nya ”bollar” och dra med skeden på nytt. Fortsätt såhär tills du kommit tårtan runt. Väldigt kul teknik som enkelt blir snyggt!

Dekorera tårtan med jordgubbar, spritsa ut små klickar av lemon curd och avsluta med myntablad och ätliga blommor.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.