Chokladkolatårta med hasselnötter & flingsalt

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Det var ett bra tag sen jag kikade in här! Sommaren har gått, flugit iväg, med jobb och ibland lite bakande. Min mamma fyllde jämna år i början på augusti och det firades med ett kafferep med massvis av gott. Tårtor, bullar, småkakor – allt som måste finnas på ett kafferep.

Tårtan uppe i vänster hörn har jag tyvärr inget exakt recept på, svängde ihop den från huvudet med olika recept (som dock alla finns här på bloggen!), men det var en naked cake bestående av vanliga tårtbottnar, mascarponegrädde med lime, rabarberkompott och dekorerad med mycket jordgubbar, svarta- och röda vinbär. Sommarbär ändå, bästa!

De två andra kakorna, en raw cake och en fantastisk chokladkolatårta ska jag i alla fall publicera receptet på! Vi börjar med chokladkolatårtan.

Receptet kommer härifrån, men jag tillsatte även hackade, rostade hasselnötter i kolaglasyren och toppade med mer hasselnötter och flingsalt. För som ni vet – choklad, nötter och flingsalt är världens bästa vänner. Helt galet god!

Chokladkolatårta med hasselnötter & flingsalt:

200 g smör

5 dl strösocker

1 dl kakao

en nypa salt

1 tsk vaniljsocker

4 ägg

3 dl vetemjöl

Smörj en springform med olja, 24 – 26 cm i diameter, och lägg ett bakplåtspapper på bottnet och runt kanten. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och ta åt sidan. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och rör om. Vispa ner äggen, ett i taget och vispa till en slät smet. Rör till sist ner mjölet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 32 min. Kakan ska ännu vara kladdig i mitten när den är klar. Låt kakan svalna och gör sedan kolan.

Kolatopping:

75 g smör

1/2 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap

1 msk kakao

1 1/2 dl vispgrädde

200 g mörk choklad, grovhackad

1 dl hackade, rostade hasselnötter

hackade hasselnötter och flingsalt ovanpå

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt alla ingredienser förutom chokladen och låt koka ca 5 minuter till en kola. Tillsätt chokladen och rör om tills all choklad smält. Rör ner hasselnötterna och häll kolan ovanpå den avsvalnade kakan. Strö över hasselnötter och flingsalt. Låt kakan stå i kylskåpet några timmar, gärna över natten.

Eventuell dekoration:

2 dl vispgrädde

färska bär

hackade hasselnötter

gröna blad, ex. mynta eller vinbärsblad som jag använde

 /Matilda

 


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.