Halloween

Halloweenfirande är ett modernt fenomen i Sverige. Det finns omnämnt i Sverige redan under 1950- och 1960-talen. Bland annat fick ordningspolisen tillkallas vid ett Halloweenfirande i Stockholm 1961. Även den svenska skolans läroböcker i engelska kunde förr innehålla ett kapitel om Halloween i engelsktalande länder.

Det var först i början av 1990-talet som några större ansträngningar att lansera högtiden gjordes i Sverige. Hard Rock Cafe i Stockholm gick 1990 tillsammans med Buttericks ut med en satsning där man firade Halloween under en veckas tid. Försäljningen av Halloweensaker ökade kraftigt under 1991 och spreds till Göteborg och Malmö under 1992 och 1993. 1995 blev Halloweenfirandet mer allmänt i Sverige.

Inte förrän 1997 började firandet uppmärksammas av svenska tidningar och i övriga detaljhandeln. Under de följande åren och in på 2000-talet ökade fenomenet mer och mer i Sverige. Det var inte bara barn som firade utan det anordnades fester för alla åldrar.

Det svenska Halloweenfirandet kan nu ses som etablerat, och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.

Det bästa med Halloween måste ändå vara allt godis och spännande bakverk. Nedan följer vår samling med goda och trevliga recept. Mycket nöje!

Ordet Hallowe’en kan spåras tillbaka till 1550-talet och är en skotsk variant av All-Hallows-Eve (alternativt all hallow’s eve, det vill säga, aftonen före All Hallows Day. Uttrycket All Hallows (alla helgon) kan hittas i fornengelska skrivet som ”ealra hālgena mæssedæg” (alla helgons mässdag).

Pumpatryffel

Pumpatryffel

/ Choklad, Godis, Halloween
Halloweentårta

Halloweentårta

/ Halloween, Tårtor
Monstertårta

Monstertårta

/ Halloween, Tårtor
Spök-Cake Pops

Spök-Cake Pops

/ Godis, Halloween
Kakmonster

Kakmonster

/ Halloween, Småkakor
Oreo spökbollar

Oreo spökbollar

/ Choklad, Godis, Halloween
Spökbakelser

Spökbakelser

/ Bakelser, Halloween