Mandelformar – mandelmusslor

Av Nilz Johansson Olin  ,

november 11, 2016

Gör egna mandelmusslor! Mycket enkelt att göra och blir inte överdrivet söta.

  • Portioner: 40 st

Ingredienser

2 dl mandel + 1 dl socker eller 250 g mandelmassa

4 dl vetemjöl

200 g smör eller margarin

1 ägg

Instruktioner

1Mal mandeln eller finfördela den i matberedare. Den kan vara oskalad eller skalad. Med skalet kvar blir kakorna lite mörkare, men får mera smak. Lägg mjölet i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i mandel och socker eller riv mandelmassan direkt i den. Lägg i fettet i bitar, tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg med händerna eller en gaffel. Använd gärna matberedare, men finfördela mandeln eller riv mandelmassan först. Låt degen vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.

2Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut dem med mjölad tumme i smorda, runda eller ovala veckade metallformar. Grädda på plåt i mitten av ugnen 8-10 min. Stjälp upp formarna medan de är varma. Vill de inte lossna, vänd dem upp och ner och knacka försiktigt på formarna med ett finger eller en sked.

3Fyll formarna med vispad grädde/crème fraiche och bär eller sylt strax före servering.

Servering

1Fyll formarna med glass eller vispad grädde och bär, sylt eller frukt strax före servering. Pensla ev kakbotten med smält mörk choklad, se s 704, så mjuknar inte kakan av fyllningen.

Recept from Coop.se

00:00

0 Omdömen

Du måste fylla i alla fält samt ge ett betyg för att kunna skicka in ditt omdöme.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.